Rodedoos
Image default
Aanbiedingen

4 dingen die je moet weten over strijken: tips en trucs voor een kreukvrij resultaat

Strijken: voor sommigen een ontspannende bezigheid, voor anderen een noodzakelijk kwaad. Hoe je er ook over denkt, het is een klus die gedaan moet worden om je kleding er netjes en verzorgd uit te laten zien. Maar wist je dat er een aantal handige tips en trucs zijn die het strijken een stuk makkelijker en efficiënter kunnen maken? In dit artikel delen we vijf dingen die je moet weten over strijken. Zo wordt het misschien zelfs een klusje waar je naar uitkijkt!

1. De juiste temperatuur is

Een van de belangrijkste dingen om te weten over strijken is dat de juiste temperatuur cruciaal is voor een goed resultaat. Te heet en je riskeert je kleding te beschadigen; te koud en de kreukels gaan er niet uit. Check daarom altijd het waslabel van je kledingstuk voor de aanbevolen strijktemperatuur. Over het algemeen geldt: hoe delicater de stof, hoe lager de temperatuur. Begin met het strijken van de kledingstukken die een lage temperatuur vereisen en werk langzaam naar de hogere temperaturen toe.

2. Gebruik de juiste strijkplank en hoes

Een goede strijkplank en hoes kunnen een wereld van verschil maken bij het strijken. Kies voor een strijkplank die in hoogte verstelbaar is, zodat je comfortabel kunt staan tijdens het strijken. Een strijkplank met een breder oppervlak maakt het makkelijker om grotere kledingstukken te strijken. Wat betreft de hoes: kies voor een hoes met een dikke laag schuim of vilt, zodat je kledingstukken niet beschadigd raken door de hitte van het strijkijzer. Bij Van Tende vind je een ruim assortiment aan strijkplanken en hoezen, zodat je altijd de juiste keuze kunt maken.

3. Gebruik de juiste strijktechniek

De manier waarop je strijkt, heeft ook invloed op het eindresultaat. Begin altijd met het strijken van de kleinere, moeilijkere delen van een kledingstuk, zoals kragen en manchetten. Strijk vervolgens de grotere delen, zoals de mouwen en het lichaam van het kledingstuk. Probeer zo min mogelijk druk uit te oefenen op het strijkijzer en laat de hitte het werk doen. Strijk altijd in lange, rechte bewegingen en vermijd het maken van cirkelvormige bewegingen, omdat dit kreukels kan veroorzaken.

4. Gebruik stoom voor hardnekkige kreukels

Stoom is je beste vriend bij het strijken. De meeste strijkijzers hebben een stoomfunctie, die je kunt gebruiken om hardnekkige kreukels uit je kleding te krijgen. Houd het strijkijzer een paar centimeter boven het kledingstuk en druk op de stoomknop. De hitte en het vocht zullen de kreukels verzachten, waardoor ze makkelijker te verwijderen zijn. Voor extra stoomkracht kun je ook een kledingstomer gebruiken.

 

https://www.vantende.nl/strijken-schoonmaken/strijken/