Rodedoos
Image default
Energie

Alles wat je moet weten over kortsluiting

Veel mensen hebben wel eens te maken gehad met een kortsluiting. Ineens vallen alle lampen en elektrische apparaten uit. Hoe ontstaat deze kortsluiting precies? Een kortsluiting ontstaat wanneer elektrische draden elkaar aanraken. Normaal gesproken kan dit niet zomaar gebeuren. De draden hebben namelijk altijd een isolatielaag. Door bijvoorbeeld te veel warmte of slijtage wordt deze isolatielaag aangetast. De stroom gaat hierdoor naar een plaats waar het niet hoort te zijn. De stroomsterkte loopt hierdoor op waardoor de draden te warm worden en de kortsluiting ontstaat. Om kortsluiting te voorkomen en op te lossen kan het beste een elektricien van bijvoorbeeld elektricien Vlaanderen worden ingeschakeld. 

De gevolgen van kortsluiting

Kortsluiting kan verschillende risico’s en gevolgen met zich meebrengen. Het grootste gevaar dat kortsluiting kan veroorzaken is brand. De warmte in de draden loopt zo hoog op dat ze kunnen smelten. Hierdoor kan een vlamboog ontstaan. Wanneer dit verder uitbreidt kan een brand ontstaan. Ook bij batterijen kan kortsluiting ontstaan. Dit gebeurt wanneer de plus- en de minpool met elkaar in contact komen. De stroom en de hitte lopen ook hierbij op. De batterijen beginnen met kortsluiting te lekken en zullen uiteindelijk zelfs ontploffen. Ontplofte batterijen zijn erg gevaarlijk door de chemische stoffen die vrij komen. Een ander nadelig gevolg van kortsluiting is de vernietiging van de stoppenkast en de beschadiging aan apparaten.  

Het voorkomen van kortsluiting en brand

Er zijn verschillende manieren om kortsluiting te voorkomen. Zo is het goed regelmatig de isolatie van de kabels te controleren. Ook mag je een stekker nooit aan het snoer eruit trekken. Een andere tip is nooit meer dan één verlengsnoer te gebruiken in een stopcontact. Ook wanneer kortsluiting wel ontstaat zijn er manieren om ergere gevolgen te voorkomen. Wanneer een stekker kapot is denken veel mensen het probleem te verhelpen door deze tijdelijk aan elkaar te plakken met tape of plakband. Bij het ontstaan van kortsluiting vat de tape veel sneller brand dan de rest van het snoer. Op die manier kan veel sneller brand ontstaan. Denk dus nooit zelf je kapotte stekker te kunnen maken!