Rodedoos
Image default
Aanbiedingen

Hoe proef je nou echt koffie

Hoe proef je nou echt koffie

Koffie is onderdeel van de ochtendroutine van veel mensen. Zonder cafeïne gaat er weinig gebeuren en koffie drinken is daarom het eerste wat er moet gebeuren. Maar hoe vaak neem je een moment op de koffie echt te proeven? Koffie heeft net als bier en wijn een bepaalde manier waarmee je echt kunt proeven en dit is hoe je dat doet.

 

Stap 1

Je moet eerst de koffie ruiken. Je mond kan namelijk maar vijf smaken onderscheiden. Je neus kan daarentegen miljoenen aroma’s onderscheiden. Inhaleer de geur dus diep voordat je aan de koffie begint.

 

Stap 2

Dit is het leukste onderdeel. Je mag nu een goede, luidruchtige slurp nemen van je koffie. Met een goede slurp verspreidt de koffie zich door je hele mond en kun je alle subtiele smaken proeven.

 

Stap 3

Denk eens goed na over hoe de koffie aanvoelt in je mond. Waar ervaart je tong de smaken? Is het een dikke koffie of juist waterig? Concentreer je op de volgende vier kwaliteiten:

  • Aroma’s.

  • Zuurtegraad: dit kun je waarnemen met de zijkanten en het puntje van je tong.

  • Body: dit is het gewicht van de koffie, ook wel dikte genoemd.

  • Smaak: dit kan in het begin lastig zijn, maar let op hoe zoet of levendig een koffie is.

Deze elementen vormen het smaakprofiel van de koffie. 

 

Stap 4

Probeer de koffie voor jezelf zo duidelijk mogelijk te beschrijven. Ga voor jezelf na hoe de bovenstaande kwaliteiten zijn en probeer deze zo goed mogelijk te beschrijven. Hiermee beleef je niet alleen de ervaring van de koffie, maar zul je verschillende koffies leren onderscheiden.

 

Nieuwe koffie proberen

Door eens goed je koffie te proeven en verschillende soorten te proberen, kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat je dagelijkse koffie niet eens zo lekker is. Of dat je na al die jaren wel eens aan een nieuw smaakprofiel toe bent. Of je nou koffiebonen maalt of koffiecups gebruikt, er zijn veel verschillende soorten bonen en manieren waarop de bonen zijn geroosterd. 

 

https://www.koffiecupster.nl/