Rodedoos
Image default
Zakelijk

Wat te doen na een ontslag?

Wat te doen na een ontslag?

Ontslagen worden kan verschrikkelijk zijn, het veroorzaakt namelijk een plotselinge verandering in je leven. Als je ontslagen bent, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen je ontslag een plaatsje te geven en weer terug te keren op de arbeidsmarkt. In dit artikel leggen we 8 belangrijke stappen uit die je kunt nemen om je ontslag te verwerken en hopelijk de tijd die je werkloos bent te verminderen.

1. Vraag om een volledige reden voor je ontslag

Onmiddellijk na je ontslag, vraag je voormalige werkgever om de reden in detail te geven. Dit kan een moeilijk gesprek zijn, dus het is belangrijk om het op een nette manier te benaderen. Een tactiek is om je ademhaling en lichaamstaal te gebruiken om kalm te blijven: adem diep in en uit, en houd je benen niet gekruist en je handen niet gebald.

Als je begrijpt waarom je bent ontslagen, kun je bepaalde gebieden identificeren die voor verbetering vatbaar zijn. Als je bent ontslagen om prestatie redenen, wil je weten hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen. Er kunnen andere redenen zijn waarom je bent ontslagen, en als dat geen verband houdt met je prestaties, is dat een nuttige context bij je zoektocht naar een nieuwe baan.

2. Vertrek onder goede voorwaarden

Als er geen mogelijkheid is om binnen je huidige bedrijf weer een baan te vinden, onderneem dan stappen om onder goede voorwaarden te vertrekken. De werkgever die je ontslagen heeft, kan een positieve referentie geven aan een toekomstige werkgever. Dit geldt vooral als je buiten jouw eigen schuld bent ontslagen, bijvoorbeeld door inkrimping van het bedrijf. Bedank hen voor de tijd die je bij het bedrijf hebt doorgebracht en voltooi alle stappen die ze je vragen te nemen voordat je vertrekt.

3. Vraag een werkloosheidsuitkering aan

Afhankelijk van waarom je bent ontslagen, kunt je in aanmerking komen voor een werkloosheidsuitkering. Je kunt in aanmerking komen als je bent ontslagen vanwege:

  • Slechte prestaties

  • Gebrek aan vaardigheden

  • Inkrimping van het bedrijf of bezuinigingen

  • Andere redenen waarom je niet (langer) geschikt bent voor de baan

Je komt mogelijk niet in aanmerking voor werkloosheid als je bent ontslagen om een reden. Ontslag met een reden kan vele dingen betekenen, maar kan ook zijn ontslag wegens fraude, verduistering, diefstal, opzettelijk wangedrag dat het bedrijf, zijn producten of diensten schaadt, het niet slagen voor een drugstest, of opzettelijke overtreding van een wet of voorschrift. Dit is slechts een korte opsomming van wat het kan betekenen om te worden ontslagen wegens een reden. Om meer te weten te komen over hoe dit door jouw werkgever wordt gedefinieerd, dient je het arbeidsovereenkomst en het beleid in jouw contract te bekijken.

Het is moeilijk te voorspellen hoe lang je zonder werk zult zitten. Als je hiervoor in aanmerking komt, vraag dan tijdig een werkloosheidsuitkering aan. De aanvraagprocedure en -vereisten verschillen per regio, dus het kan nuttig zijn om na te gaan hoe je in jouw regio een uitkering kunt aanvragen.

4. Neem tijd voor reflectie en zelfzorg

Neem na het verlies van je baan de tijd om te ontstressen en na te denken over waar je staat. Je kunt overwegen om op te schrijven wat uw sterke en zwakke punten waren op de werkvloer, wat je leuk vond aan de baan, wat je niet leuk vond en welke andere functies of sectoren je interessant lijken.

Wees alert op je behoefte aan zelfzorg gedurende deze periode. Hoewel het belangrijk is om je cv bij te werken, te solliciteren en deel te nemen aan sollicitatiegesprekken, is het ook productief om pauzes te nemen en je inspanningen op kleine, zinvolle manieren te belonen. Dit kan gewoon een wandeling buiten zijn, tijd doorbrengen met geliefden of een boek lezen.

5. Begin met het zoeken naar nieuwe banen

Als je jouw baan leuk vond en wilt doorgaan op hetzelfde carrièrepad, zoek dan naar functies die overeenkomen met jouw vaardigheden en ervaringsniveau. Als je twijfelt of je op zoek bent naar een nieuw carrièrepad, neem dan de tijd om na te denken over leuke of interessante banen en die te onderzoeken. Als je de beschikbaarheid hebt, kun je extra training of opleiding overwegen als je nieuwe carrière dat vereist.

6. Verbeter je hard en soft skills.

Bij het zoeken naar een baan kan het nuttig zijn om je te richten op het ontwikkelen van zowel je soft als hard skills. Je kunt de tijd nemen om de vaardigheden die je in je huidige sector hebt opgedaan verder te ontwikkelen, of je kunt nieuwe vaardigheden leren die relevant zijn voor de functies waarop je solliciteert. Om te bepalen welke vaardigheden je moet oefenen, kijk je naar vacatures om te begrijpen welke vaardigheden werkgevers in kandidaten zoeken.

7. Oefen je vaardigheden voor sollicitatiegesprekken.

Neem extra tijd om je voor te bereiden op sollicitatiegesprekken door vaardigheden te oefenen zoals professionele lichaamstaal, zelfvertrouwen en doordachte vragen voor de interviewer. Het kan nuttig zijn om vrienden of familie te vragen om interviewscenario’s en testvragen met je te oefenen.

Als je wordt opgeroepen voor een sollicitatiegesprek, neem dan de tijd om het bedrijf te onderzoeken, zodat je gerichte vragen kunt stellen over de diensten en producten die het bedrijf aanbiedt en over het soort werk dat je misschien zal moeten doen.

8. Wees voorbereid om over je ontslag te praten.

Ontslag komt vaak voor en tijdens sollicitatiegesprekken kan je daar vragen over worden gesteld. Er kunnen met name vragen worden gesteld als “Waarom ben je op zoek naar een baan?” of “Waarom ben je bij jouw laatste baan weggegaan?” Antwoorden op deze vragen moet je voorbereiden, zodat je jezelf zo positief mogelijk kunt presenteren.

Veel werknemers krijgen te maken met een onverwacht ontslag. Je kunt snel herstellen van een ontslag als je op een nette manier reageert en actie onderneemt om jouw vaardigheden te verbeteren, je cv bij te werken en te solliciteren naar een nieuwe baan.

https://www.das.nl/ontslag