Rodedoos
Image default
Business / Marketing and Advertising

Knoopcellen of knoopbatterijen

Het gaat hierbij over schijfvormige batterijen en deze hebben een platte onderkant. Dit noemen we ook wel de minpool. De naam knoopcel komt van het Engelse button cell of coin cell. Het zijn batterijen die de grootte hebben van een knoop. De behuizing is vaak verbonden met de pluspool en het dekseltje is dan weer verbonden met een minpool. Er is maar een batterijcel. Je hebt verschillende soorten en maten, met uiteenlopende spanningen en energie- inhoud. Zorg dat je van tevoren goed weet welke je wil hebben, welke maat, welke soort en wel of niet oplaadbaar. Hierdoor kun je namelijk gerichter zoeken welke knoopcellen bij het  apparaat passen.

Verschillende soorten knoopcellen 
Er bestaan verschillende soorten knoopcel batterijen. Zo kun je bijvoorbeeld de Lithium knoopcellen herkennen, omdat ze vooraf worden gegaan door de aanduiding CR. Maar de alkaline knoopcellen kun je weer herkennen aan de term LR. Het is goed om dat te weten, omdat je daardoor sneller je keuze kunt maken als je snel even wat knoopcellen wil bestellen. Je hebt verschillende soorten knoopcellen en de ontwikkelingen staan niet stil. Je hebt bijvoorbeeld koolstof-zinkknoopcellen, maar je hebt ook typen op basis van zink-lucht en alkaline bijvoorbeeld. Je hebt ook oplaadbare versies, maar dat zijn er maar een paar. Ze hebben dan wel een aanzienlijk geringere capaciteit dan diegene die niet oplaadbaar zijn.

Toepassingen knoopcellen
De meeste knoopcellen worden toegepast bij draagbare elektronische apparaten. Ze hebben een zeer gering stroomverbruik. Je zou hierbij kunnen denken aan een horloge. Het is een klein apparaat en een grote batterij is hierbij helemaal niet praktisch. Vaak worden de apparaten ook verkocht inclusief een knoopcel. Je kunt daarbij denken aan rekenmachines, analoge camera’s of voor autosleutels, maar ook aan mp3 spelers bijvoorbeeld. In een hoortoestel kun je ook een knoopcel vinden, dit komt doordat het kleiner is en het heeft niets te maken met het geringe stroomverbruik. Meer info over het kopen van een knoopcel batterij voor een hoortoestel vind je hier.

https://www.batterijdiscounter.nl