Rodedoos
Image default
Financieel

Welke kosten komen er allemaal kijken bij het kopen van een auto?

Het hebben van een auto is erg handig en voor sommige mensen zelfs een absolute benodigdheid. Tegenwoordig is er voor steeds meer beroepen een auto nodig en vervoeren zich dagelijks miljoenen mensen over de wereld door middel van een auto. Ook in Nederland zijn er miljoenen auto’s op de weg. Een auto is erg handig, maar, bij het hebben van een auto komen er ook erg veel kosten bij kijken. Hieronder lees je welke kosten er allemaal bij kijken komen of kunnen komen bij het hebben van een auto.

1. Wegenbelasting
Iedere Nederlander die in bezit is van een auto waarin hij of zij rijdt is verplicht wegenbelasting te betalen. Dit is een maandelijks bedrag dat je aflost. Het bedrag wordt bijvoorbeeld door de overheid gebruikt voor het produceren van betere autowegen en voor de onderhoud van bruggen en tunnels. Hoeveel euro je betaalt aan wegenbelasting is afhankelijk van je auto en kan enorm verschillen. Het gewicht van je auto speelt hierbij een zeer grote rol.

2. Autoverzekering
Een auto is verplicht om verzekerd te zijn. Er zijn verschillende verzekeraars in Nederland, maar er zijn ook verschillende soorten verzekeringen. Zo kun je bijvoorbeeld een zogenaamde all-risk verzekering nemen waarbij je tegen vrijwel alle soorten schaden gedekt bent. Met een gloednieuwe auto is dit een slimme optie. Je kunt echter ook je auto enkel tegen bepaalde zaken verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan schade wanneer je zelf niet in je recht staat. Vooraf autoverzekeringen vergelijken zorgt ervoor dat je nooit teveel betaald voor je verzekering. Zo vind je altijd snel de goedkoopste autoverzekering.

3. Benzine of diesel
De meeste auto’s rijden op benzine of diesel. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer auto’s die op stroom rijden, maar benzine en diesel is nog steeds de grote meerderheid. Wanneer je een benzine auto koopt betaal je minder wegenbelasting, maar benzine is duurder dan diesel. Bij een auto die op diesel rijdt betaal je soms tot 4 keer zo veel wegenbelasting, maar is de brandstof van je auto wel een stuk goedkoper. Vaak wordt aangeraden om diesel te nemen als je dagelijks lange afstanden rijdt. Anders is benzine de aanrader.

4. Parkeerkosten
Wanneer je ergens heen gaat moet je je auto uiteraard wel ergens kwijt. In Nederland zijn erg veel parkeerplaatsen betaald. Denk hierbij aan het parkeren op straat, maar ook in parkeergarages. Meestal dien je een bepaald bedrag per uur te betalen voor het parkeren. In het centrum is dit bedrag meestal erg hoog. Ook kan het zijn dat de buurt waar je woont betaald parkeren is. In dit geval kun je een parkeerkaart kopen omdat je in een wijk woont waar het betaald parkeren is. Voor de parkeerkaart betaal je een maandelijks bedrag aan de gemeente. Op deze manier hoef je niet dagelijks te betalen.