Rodedoos
Image default
Gezondheid

Wat te doen als je een whiplash opgelopen hebt bij een ongeval?

Je staat stil in het verkeer, bijvoorbeeld omdat het stoplicht op rood staat of je in de file staat, en iemand rijd achter op jouw auto. Grote kans dat je een whiplash overhoudt aan het ongeluk. Van een whiplash kun je langere tijd last hebben en het kan grote gevolgen hebben voor je dagelijkse leven. Een whiplash valt onder letselschade waardoor je een schadevergoeding kunt eisen.

Wat is een whiplash?

Een whiplash ontstaat doordat je hoofd een harde en plotselinge beweging maakt van achteren naar voren of zijwaarts. Dit heeft als gevolg dat de spieren in de nek uitrekken, waardoor ze overbelast raken. De zenuwen raken ook ontregeld. Dit heeft diverse klachten zoals nekpijn, hoofdpijn, lage rugpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen en concentratieproblemen als gevolg. Daarnaast kun je ook overgevoelig raken voor licht.

Hoe kun je een whiplash aantonen?

De klachten die ontstaan na een whiplash zijn vaak niet zichtbaar. Je kunt vaak moeilijk aantonen dat je last hebt van je nek of rug of erg vermoeid bent als gevolg van een whiplash. Een whiplash wordt daarom vaak niet-objectiveerbaar letsel genoemd.

Tegenwoordig zien medische adviseurs en verzekeringsmaatschappijen wel vaak in de eerste drie t/m zes maanden na het ongeluk het verband tussen de klachten en het ongeluk. Zodra de klachten daarna nog steeds leiden tot schade, kunnen zij in de meeste gevallen het medisch niet meer verklaren. 

Omdat een whiplash niet altijd goed zichtbaar is wordt een whiplash vaak juridisch beoordeeld in plaats van medisch. Er wordt gekeken naar de beperkingen die je hebt naar aanleiding van het ongeval en het causaal verband daartussen. Om een whiplash goed te beoordelen mogen de klachten niet aanwezig zijn geweest voor het ongeluk en de klachten moeten direct na het ongeval goed zijn gedocumenteerd.

Wanneer heb je recht op een schadevergoeding?

Ten eerste is het belangrijk dat de tegenpartij de aansprakelijkheid van het ongeluk erkent. Daarnaast moet je aan kunnen tonen dat de whiplash het gevolg is van het ongeluk. Als dit beide het geval is heb je recht op een schadevergoeding.

De schadevergoeding bestaat zowel uit de materiële en immateriële schade. Hierbij moet je denken aan de schade die je opgelopen hebt door verlies van arbeidsvermogen, studievertraging, medische kosten, huishoudelijke hulp en verlies van zelfwerkzaamheid.

Hoe hoog is de schadevergoeding bij een whiplash?

Er is geen standaard hoogte van de schadevergoeding. Om de schadevergoeding te bepalen wordt er gekeken naar alle factoren die betrekking hebben op de whiplash. De bedragen die geëist zijn na een whiplash verschillen erg van elkaar. Er zijn altijd uitschieters naar boven en naar beneden, zo is er ooit een schadevergoeding van €35.000 uitgekeerd. In de meeste gevallen komt het bedrag echter niet boven de €3.000 uit.

 

https://www.das.nl/letselschade/soorten-letselschade/whiplash-letselschade