Rodedoos
Image default
Gezondheid

Wat is Vitamine D3 en waarom is het belangrijk?

Vitamine D is een belangrijke vitamine, die zorgt voor gezonde botten en spieren. Het is echter niet altijd makkelijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Een voedingssupplement kan dan helpen. In supplementen vind je deze vitamine vooral in de vorm van vitamine D3. 

 

Wat is vitamine D3?

Vitamine D bestaat in meerdere vormen, maar ze hebben allemaal dezelfde werking. Vitamine D kan als een van de weinige vitamines door het lichaam zelf aangemaakt worden, als er zonlicht op de huid schijnt. Hoe meer huid in de zon komt, hoe meer vitamines er aangemaakt worden. Vitamine D3 is een goed opneembare vorm van vitamine D en wordt daarom in veel in voedingssupplementen gebruikt. Het wordt op een etiket ook wel cholecalciferol genoemd. Het komt van nature voor in vette vis zoals zalm en makreel, maar ook in eigeel en het wordt toegevoegd aan sommige margarines. Om Vitamine D te kunnen verwerken moet het lichaam deze omzetten. Dat gebeurt in de lever en de nieren. Bij D3 kan het lichaam dat erg effectief, effectiever dan bij andere vormen van vitamine D zoals D2. 

 

Wat doet Vitamine D3?

Vitamine D zorgt voor een goede opname van calcium en fosfaat in het lichaam. Het zorgt ervoor dat deze stoffen uit de voeding worden opgenomen en door het lichaam worden verdeeld. Calcium en fosfaat zijn erg belangrijk voor gezonde botten en tanden en zorgen voor gezonde spieren. Als jouw botten voldoende calcium bevatten, zullen ze minder snel breken. Bij oudere vrouwen kan het helpen bij vermindering van botontkalking en osteoporose. Daarnaast heeft vitamine D een goede invloed op het immuunsysteem, waardoor het risico op verkoudheid en andere infecties wordt verminderd. Als kinderen een vitamine D tekort hebben, kunnen ze rachitis krijgen. Dit zorgt voor afwijkingen in de botten. Bij volwassenen kan een vitamine D tekort botontkalking en spierzwaktes veroorzaken. 

 

Wie heeft extra vitamine D nodig?

Als je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt door je voeding, dan is het belangrijk om extra vitamine te nemen door middel van een voedingssupplement. Zeker in de winter kan dit nodig zijn, omdat je dat minder zonlicht op je huid krijgt, waardoor je lichaam minder vitamine aanmaakt. In de zomer slaat het lichaam een te veel aan Vitamine D op, zodat dit in de winter vrijgegeven kan worden. Maar als je in de zomer niet voldoende voorraad hebt aangelegd, kan een tekort ontstaan. Ook mensen die weinig buiten komen of een donkere huidskleur hebben, kunnen te weinig vitamine D aanmaken in hun lichaam. Dan is het een goed idee om dit tekort aan te vullen. Bij kinderen tot ongeveer vier jaar is vitamine D belangrijk bij de vorming van de botten als ze in de groei zijn. Ouderen, vooral vrouwen, krijgen last van botontkalking. Extra vitamine D3 kan helpen dit te verminderen. 

 

Voedingssupplement met vitamine D3

De meeste mensen krijgen met gezonde, gevarieerde voeding en genoeg zonlicht voldoende vitamine D binnen. Maar als je een vitamine D tekort hebt, dan is het belangrijk om dit aan te vullen. Er zijn supplementen voor jonge kinderen om een gezonde vorming van de botten te stimuleren. Andere groepen die extra vitamine nodig hebben, kunnen deze eenvoudig online bestellen, bijvoorbeeld bij morgenisnu.nl. Vitamine D3-supplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor druppels, een spray of tabletten met of zonder smaakje. Met een dosering krijg je vaak de dagelijks aanbevolen hoeveelheid of zelfs iets meer binnen.