Rodedoos
Image default
Business / Marketing and Advertising

Wat u zeker moet weten over spuitgieten

Om te begrijpen wat spuitgieten nu eigenlijk is, lees dan zeker verder. Spuitgieten is een productieproces waarbij onderdelen worden geproduceerd door materiaal in vloeibare vorm in een matrijs te spuiten. Het wordt meestal uitgevoerd met thermoplastische polymeren, maar kan gebruikt worden met een verscheidenheid aan andere materialen om metalen en glas op te nemen. Het proces werkt door kleine korrels materiaal te verhitten tot een gesmolten vloeistof en vervolgens de hete vloeistof door een sproeier te persen en in een mal te persen waarvan de interne holte het negatief is van welk deel dan ook dat wordt gecreëerd. De gesmolten delen worden gekoeld en vervolgens met behulp van uitwerpselen uit de mal verwijderd.

Spuitgieten is een viertakt cyclus

Het spuitgieten verloopt volgens een viertakt cyclus. Eerst wordt de matrijsholte gevuld met gesmolten materiaal, daarna wordt het materiaal snel afgekoeld waardoor het verhardt (vast wordt). Vervolgens opent de vormholte zich, waardoor het onderdeel aan de lucht wordt blootgesteld en het een plaats krijgt om te vallen, wat gebeurt wanneer het eindelijk door pennen wordt uitgeworpen.

Waarom wordt er gebruik gemaakt van spuitgieten?

Anders gezegd, waarvoor wordt spuitgieten gebruikt? Er is een aantal belangrijke voordelen aan spuitgieten verbonden.

  • Het proces kan volledig geautomatiseerd worden en maakt dus een zeer hoge productiesnelheid mogelijk, waardoor er zeer effectief massaal onderdelen kunnen worden geproduceerd.

  • Het maakt de productie van zeer gedetailleerde en fijnmazige onderdelen mogelijk. U heeft een ingenieursbureau of een eigen afdeling nodig of u schakelt de professionals van HSV-TMP in om een goed ontwerp te maken, maar zodra het onderdeel klaar is voor en geproduceerd wordt door middel van spuitgieten, is er zeer weinig afwerkingswerk nodig. De onderdelen komen er zeer afgewerkt uit.

  • Er kan gebruik worden gemaakt van een verscheidenheid aan materialen bij spuitgieten en verschillende materialen kunnen worden gecombineerd om de gewenste materiaaleigenschappen in uw eindproduct te synthetiseren. De combinatie van meer dan één spuitgegoten materiaal (meestal twee verschillende materialen) staat bekend als co-injectiegieten. Typisch is er zeer weinig afval tijdens het spuitgieten en het overtollig materiaal kan gemakkelijk worden hergebruikt.

  • Er kan gebruik worden gemaakt van inzetstukken om nieuwe onderdelen te maken. Dit proces stelt u in staat om de interne holte te veranderen zonder dat er een volledig nieuw ontwerp nodig is.