Rodedoos
Image default
Business / Marketing and Advertising

Het dankbare werk van een rietdekker

Rietdekken is een eeuwenoud beroep. Vroeger bestonden er nog geen stenen daken en waren veel daken van riet gemaakt. Ook was riet vroeger één van de goedkoopste bedekkingen voor het dak. Dat is tegenwoordig wel anders. Rieten daken staan symbool voor luxe en hebben een authentieke uitstraling. Omdat er niet heel veel mensen zijn die deze ambacht beheersen en de populariteit van rieten daken weer toeneemt is de kans op een baan vrij groot in dit beroep. Een mooi rieten dak kan net dat beetje extra geven.

Rieten daken zie je vandaag de vooral in het wat duurdere segment huizen. Alleenstaande villa’s en boerderijen bijvoorbeeld. In de stad zie je het nauwelijks, maar daar verliest het ook een beetje zijn kracht. Het is voornamelijk mooi als het huis een beetje afgelegen ligt. Wel gaat het vaak om koopwoningen als er rieten daken op liggen, mensen die een huis huren krijgen vaak geen toestemming om een rieten dak te laten leggen. Hoewel de brandveiligheid van een rieten dak wel heel erg verbeterd is, wil de verzekering vaak toch een hogere premie.

Als je een rieten dakbedekking overweegt is het wel belangrijk om over een aantal dingen na te denken. Zo is het materiaal van het riet niet onbelangrijk. Er bestaan verschillende soorten riet en eigenlijk is maar één soort echt geschikt als dakbedekking. Ben er dus zeker van dat u de juiste soort heeft, anders ziet er veel minder mooi uit. Ook de manier waarop het riet wordt gelegd en de verschillende soorten constructies zijn onderwerpen om niet te snel over te beslissen. Verder zijn de brandveiligheid en verzekering punten om aandacht aan te besteden. Als je een goed rietdekkersbedrijf hebt gevonden kan je in overleg met hun de samenstelling van het dak bepalen. Zij hebben er veel verstand van en waarschijnlijk al meerdere rieten daken gelegd en gerepareerd.

http://rietwerk.nl